בא לי טאלי: הודו במטבח הביתי
טאלי הוא שמה של צלחת הגשה אישית שמאפיינת את המטבח ההודי - שם שהפך לשם כללי לארוחה שמכילה אורז, תבשיל עדשים (דאל) ויוגורט. להכין בבית ולהרגיש בשאנטי
מאסור דאל - תבשיל עדשים כתומות | אלו גובי - תבשיל תפו"א וכרובית | צ'פאטי - לחם הודי | צ'אנה מסאלה - תבשיל חומוס פיקנטי |
כל מי שביקר בהודו, או לפחות במסעדה הודית, נתקל ב"טאלי". טאלי הוא שמה של צלחת הגשה אישית, שהפך לשם כללי לארוחה שמכילה אורז, תבשיל עדשים (דאל) ויוגורט בגרסאות הפשוטות שלה. אליהם יכולים להצטרף תבשילי ירקות, צ'אטני וסוגים שונים של לחם הודי, בגרסאות עשירות יותר.
היוגורט מוגש כמו שהוא או כ"ראיטה" - יוגורט מתובל בתוספת עשבי תיבול וירקות קצוצים (כגון עלי כוסברה ונענע, מלפפון, בצל, עגבנייה ועוד). היוגורט עוזר לנקות את החיך מהתבלינים החריפים. גם טעים, גם בריא ובעיקר מרגיע את הפה למי שסובלים מפיקנטיות יתר.
הנה ארבעה מתכונים שיאפשרו לכם להכין ארוחת טאלי בבית. כל מה שצריך זה אורז ויוגורט.
הדאל הוא נזיד עדשים הודי עשיר בטעמו והוא מהווה את אחת ממנות הבסיס הנפוצות בתת יבשת. מומלץ לאכול חם מהסיר לצד אורז לבן.
מתכון באדיבות מסעדת "אינדירה"
המרכיבים (ל-5 מנות):
1 ק"ג עדשים כתומות שהושרו במים למשך כשעתיים
שמן צמחי
2 בצלים לבנים קצוצים
2 עגבניות בשלות קלופות וחתוכות לקוביות
1/2י צרור כוסברה קצוצה
7 שיני שום קצוצות
1 כף גדושה של ג'ינג'ר מגורר
צ'ילי אדום קצוץ
1 כף אבקת קארי
1 כפית כורכום
מלח, פלפל
אופן ההכנה:
- מטגנים בסיר עם מעט שמן את הבצל עד הזהבה. מוסיפים את השום הקצוץ, הג'ינג'ר, והצ'ילי ומטגנים דקה נוספת.
- מוסיפים את העגבניות, מערבבים, מתבלים בקארי, כורכום, ופלפל וממשיכים לטגן מספר דקות תוך כדי ערבוב.
- מוסיפים את העדשים, מטגנים כמה דקות תוך ערוב מתמיד. מכסים את התבשיל במים ומכסים את הסיר לבישול על אש נמוכה.
- תוך כדי בישול פותחים את הסיר ומערבבים מעת לעת. לאחר כשעה טועמים, מתבלים במלח ומשלימים טעם על פי הצורך. לקראת ההגשה, מוסיפים לתבשיל את הכוסברה הקצוצה. מגישים חם.
אלו (תפו"א) גובי (כרובית) היא מנה צמחונית קלאסית ובסיסית, ופשוטה להכנה, אשר מעטרת מגשי טאלי רבים בהודו.
מתכון באדיבות מסעדת "אינדירה"
המרכיבים (ל-5 מנות):
250 גרם תפו"א קלוף וחתוך לקוביות
250 גרם כרובית מפורקת לפרחים
2 בצלים לבנים בינוניים קצוצים
חופן כוסברה קצוצה
1 כפית שום קצוץ
1 כפית ג'ינג'ר טרי קצוץ
פלפל אדום חריף קטן קצוץ
2 כפיות זרעי כמון
1/2 כף גראם מסאלה
מלח
שמן
מים
אופן ההכנה:
- מחממים כ- 3 כפות שמן בסיר. מוסיפים את זרעי הכמון, הפלפל הקצוץ, השום והג'ינג'ר ומטגנים עד שטעמי התבלינים נספגים בשמן החם ומפיצים ריח עז.
- מוסיפים את הבצל הקצוץ ומטגנים עד הזהבה. מוסיפים לבצל את הגראם מסאלה ומערבבים.
- מוסיפים את קוביות תפוחי האדמה, מכסים במים ומביאים לרתיחה. לאחר שהמים רתחו מנמיכים את האש ומכסים את הסיר לבישול של כרבע שעה עד שתפוחי האדמה מתרככים.
- מוסיפים את פרחי הכרובית וממשיכים לבשל כעשר דקות נוספות עד שגם הכרובית מתרככת. ממליחים לפי הטעם, ומשלימים תיבול עם הגראם מסאלה. ממש לפני ההגשה מוסיפים את הכוסברה הקצוצה.
(צילום: גיא הכט)
הצ'אפטי היא מעין פיתה הודית בסיסית שמלווה כמעט כל טאלי. מומלץ להשתמש במחבת ישנה במיוחד כי צליית הצ'פאטי עלולה להשאיר כתמים בלתי הפיכים.
מתכון באדיבות מסעדת "אינדירה"
המרכיבים (כ-10 יחידות):
400 גרם קמח לבן
400 גרם קמח מלא
2 כוסות מים
1/4 כוס שמן
קורט מלח
אופן ההכנה:
- לשים יחדיו את כל המרכיבים עד קבלת עיסה אחידה ואלסטית. אם הבצק מעט לח מוסיפים עוד מים, ואם מעט דביק - מוסיפים עט קמח. מחלקים את הבצק ל- 10 כדורים שווים ומניחים אותם על משטח מקומח. מכסים במגבת לחה ומניחים בצד למנוחה של כחצי שעה.
- לאחר המנוחה, מרדדים את כדורי הבצק על משטח מקומח לעובי של כ-3 מ"מ. במקביל מחממים מחבת ללא שמן לטמפרטורה גבוהה.
- צולים את הצ'פאטי על המחבת עד שהם משחימים משני הצדדים. מאחסנים את הצ'פאטי המוכנים בכלי מכוסה עד הגשה על מנת שלא יתייבשו טרם אכילה.
תבשיל חומוס פיקנטי הנפוץ מאוד בצפון הודו
מתכון באדיבות מסעדת "אינדירה"
המרכיבים:
500 גרם חומוס יבש שהושרה במים לילה שלם
2 בצלים לבנים קצוצים
עגבנייה גדולה קלופה וחתוכה לקוביות
צ'ילי ירוק קצוץ
5 שיני שום קצוצות
1/2 כף ג'ינג'ר מגורר
2-3 עלי דפנה
1 כפית צ'ילי אדום יבש
1/2 כפית כורכום
1 כפית גראם מסאלה
מלח לפי הטעם
שמן
מים
1/2 צרור כוסברה קצוצה
אופן ההכנה:
- מסננים את החומוס מנוזלי השריה ומניחים בסיר. מכסים במים חמים ומבשלים על אש קטנה במשך כ-3 שעות, עד שהחומוס רך.
- בבלנדר, טוחנים בצל, עגבנייה, צ'ילי הירוק, ג'ינג'ר ושום עד קבלת רוטב אחיד. מחממים שמן במחבת, מטגנים את עלי הדפנה במשך 30 שניות, ומוסיפים את הרוטב שיצרנו בבלנדר. מוסיפים את התבלינים הבאים תוך ערבוב מתמיד: צ'ילי אדום, כורכום, גראם מסאלה ומלח. מבשלים תוך ערבוב מתמיד במשך כ-2 דקות.
- מוסיפים לרוטב כ-250 מ"ל מים בהדרגה, עד קבלת רוטב עבה וסמיך ומביאים לרתיחה. מוסיפים לרוטב את החומוס המרוכך ומבשלים כ-15 דקות. לקראת סיום מוסיפים את הכוסברה הקצוצה.